Művészi betűírás

Szépen festesz, szépen rajzolsz, de rondák a betűid? IGEN! Meg kell tanulni szép betűket rajzolni! Rajzolni? Igen. Az útinaplózáshoz az is hozzátartozik, hogy a rajzok mellé szépséges feliratokat kreáljunk. Nincs lelombozóbb, mint egy gyönyörű kép egy béna felirattal.

Ebben a témában csak úgy hemzsegnek a közösségi oldalak, ahol különféle betűtípusokat, stílusokat lehet találni. El kell kezdeni másolni őket, ez a legjobb módszer. A Scolar kiadó gondozásában megjelent egy könyv “Művészi kézírás” címmel, ahol nagyon sokféle kreatív abc van lerajzolva, ill. jó néhány ötlet, tipp található benne, hogyan áljunk neki feliratok tervezéséhez. Amikor nyáron gyerekeknek tartottam rajztábort, a pinterestről keresgéltem nagyon jópofa betűtípusokat, és azokat másoltuk le. Érdekes volt látni, ahogy szinte azonnal kiválasztották, kinek melyik sítílus tetszik, és szinte minden munkájukban azok köszöntek vissza. A mai napig változik az ízlésem. Épp a napokban találkoztam egy jópofa betűtípussal és azóta azt rajzolgatom, a napi teendőimet is azzal a betűtípussal írogatom a jegyzetfüzetembe…. Gondolom addig, amíg nem jön szembe egy még jobb.

Ahol először találkoztam betűrajzolással, Tina Rajztanodája volt, méghozzá a Rajzmeditáció kalligráfia tanfolyamán. Ez nem egy klasszikus kalligráfia tanfolyam, hanem olyan, ami kifejezetten a betű rajzolására fekteti a hangsúlyt.

Érdemes a pinteresten vagy bármelyik internetes fórumon rákeresni a “lettering” vagy “calligraphy” szóra, mert rengeteg betűtípus található meg, már csak azokat kell kiválogatni ami nekünk tetszik.