Melyik a jó füzet?

Eljön a pillanat, amikor egy utazáshoz megveszed az első útinaplód. Egyből jön a kérdés melyik a  jó? Nincs egyértelmű válasz, de azért vannak alapelvek, amiket érdemes betartani, ill. menet közben úgyis kiderül, kinek melyik lesz a kedvence….

A legfontosabb a papír minősége. 200 g/m2 alatt nem beszélhetünk akvarell papírról. Személyes kedvencem a MOLESKINE Watercolour Album füzetei. Ez két méretben létezik. A kisebb 14×9 cm, a nagyobb 13×20 cm. 60 oldal van benne, 200 g/m2. Illetve blogírás közben látom, hogy újdonság az A4-es méret!!! Hajtogatós, van egy gumiszalag a végén, mint bizonyos mappákon, hogy ne nyíljon ki. Én először a kicsivel kezdtem, aztán amikor bátrabb lettem, áttértem a nagyra. Ugyan nagyobb helyet foglal, de több részlet elfér benne, marad hely a feliratoknak. Általában művészellátókban, nagyobb papírboltokban kaphatóak.

Fontaine Aquarelle Watercolour (Clairefontaine) – ezt véletlenül találtam, gyűrűs, 12x18cm és csak 12 lap van benne, viszont ami megfogott benne az a minősége: 300 g/m2, 100% cotton. Iszonyú jó rá festeni. Nem szívja be a papír azonnal a vizet, van idő a pigmenteket a helyére terelgetni. Ha találok ilyet újra biztosan fogok venni belőle.

Hahnemühle – Watercolour Book – amit egy kedves barátnőmtől kaptam ajándékba. Ami tetszik benne, az az oldalarány, 11×15 cm, nem olyan keskeny mint a többi. 200 g/m2. Igazán a két moleskine méret között van. Alig várom, hogy kipróbáljam.

Carnet de Voyage Travel Album – a Clairefontainetól, ami csak 180 g, nem kifejezetten útinaplózásra való, de gyakorolni ideális. Ebbe a füzetbe főleg pinterestről talált szép képeket másoltam. Ceruza rajzokhoz már nem jó, akvarellhez majdnem kevés. Bevallom a színes borítója miatt vettem meg…

Canson akvarelltömb – spirálos. Canson® XL® akvarell tömb, 30 ív 300 g-os jó minőségű papír. Ideális akvarellfestéshez és minden más nedves technikához. A papír savmentes és finom hidegen sajtolt felülettel rendelkezik. A felületének elkészítése biztosítja a nedvesség felvételét. Többféle méretben léteznek, nekem az XL (A4) a kedvencem. Van aki szereti a spirálos füzeteket, valaki nem. Egy biztos, fényképezésnél, ezek nem hajlanak vissza.

Fabriano vázlattömbök –  ha nem kifejezetten füzetre vágysz, csak otthon gyakorolni, festegetni szeretnél, akkor kiválóak ezek a vázlattömbök. Az oldalán le vannak ragasztva (ne kövesd el azt a hibát mint anno én, hogy elkezdtem késsel felszeletelni…), azért hogy festés során ne gyűrődjenek fel. Szinte ki van feszítve. Amikor megszárad az alkotás, akkor lehet szépen levágni egy éles késsel a legfelső rajzot. Többféle méretben kapható, képeslap méretben 300 g (10-15cm) és B5,B4,A3 méretben is, ezek 200 g-osak. A képeslap méretűből létezik fémdobozos is (Hahnemühle fémdobozos levelezőlap), ez drágább, de nagyon jópofa.

Aztán persze léteznek útinaplónak tökéletesen beváló füzetek, csak a g/m2-re kell figyelnünk vásárláskor, előny ha savmentes, hidegen sajtolt eljárással készült.