Kezdetek…

Ahogy kezdtem a bevezetőben, Tina rajztanodájában találkoztam először az “akvarell és vázlatrajzolás” fedőnévre hallgató kurzussal, mindez 2016 márciusában történt, egy hideg tavaszi napon…

Izgatottan vártam a tanfolyamot, hisz ekkor már a jobb agyféltekés és színes ceruzás tanfolyamot elvégeztem. A nap első felében megismerkedtünk az akvarell festés alapjaival. Hogy lehet száraz ecsettel, vizes ecsettel festeni, hogy lehet a színeket összefojatni, rétegezni, hogyan imitájuk a felhőket, hogyan kerül só az asztalra, stb. Mire jó a maszkoló szalag és miért volt baromság az eredetileg leragasztott akvarelltömböt felvágni… A festés alapvetően magányos műfaj, de tanulni nagyon jó egy kis csapatban. Eleve hasonló érdeklődésű emberekkel találkozol, akikkel lehet hogy életre szóló barátságok kötődnek. 🙂

A tanfolyam aztán terepen folytatódott. Kiültünk egy térre, és választottunk magunknak témát, ami ugyebár nem túl nehéz, hisz a téma mindig ott van előttünk. Leskicceltük a rajzot a füzetünkbe majd kifestettük. Aztán rajzot választottunk magunknak és azt is lemásoltuk. Olyan érdekes látni, mások ugyanabból valami teljesen mást hoznak ki. Csodálatos amilyen különbözőek vagyunk.

Hazaérve a tanfolyamról, elhatároztam, hogy gyakorolni fogok. Tina azt mondta, hogy ha már két-három centi vastagságú útinaplót telerajzolunk, na akkor már fejlődünk. És ez tényleg így van. A gyakorlást nem lehet kikerülni… ez tény. Pünkösdkor Velencébe készültünk, és azt találtam ki, hogy na ott telerajzolok egy füzetet. Így is lett.

De akkor még korántsem voltam elégedett (utólag meg különösen nem, amikor visszanézem az akkori rajzaimat…). Jó ötlet volt megvenni az “Utinaplózzunk online” tanfolyamot, majd a haladó technikákat is bemutató “Házvarázslatok“-at is. Otthonról kényelmesen, sokszor visszapörgetem a videókat és belepillantok, hogy is csinálja más. Van amit anno nem annyira értettem, most viszont – még több gyakorlás után – már mást mond, mást ad.

És mindez csak a kezdet. Kövesd nyomon honnan indultam, és hova lehet eljutni.