Festék – avagy melyiket válasszam?

Milyen festéket használok?

Na ez egy cseppet sem egyszerű kérdés. Sokféle áron kaphatók akvarell vagy vízfestékek, ahogy tapasztaltabbak leszünk, érdemes mindig eggyel jobb minőséget vásárolni… Eleinte amikor még csak tanultam milyen is az akvarellel festeni, a legegyszerűbb legolcsóbb vízfestéket használtam, ami megmaradt a gyerekek rajzfelszerelésébe. Aztán nem tetszettek a színek, ezért vettem anilinky festéket, aminek irtó élénk színei vannak. Ezzel szuperül lehet gyakorolni.

Aztán amikor eljött az idő, hogy összekészítsem az első utazásom első albumához az első úticsomagomat, na akkor vettem meg az első van gogh 12-es készletemet. Kis helyen elfér, kompakt kis csomag. Mai áron ez kb. 6500 Ft. Kis idő elteltével – ugyan a 3 alapszínből bármit ki lehet keverni ugye -, de azért kényelmesek vagyunk, szerettem volna többféle színt (több kéket az éghez/vízhez, több zöldet a növényekhez, stb.), az úticsomagom méretének a rovására természetesen. Léteznek egyesével is színek, kis szilkékben, ezeket külön külön is meg lehet venni és egyénire szabni a készletünket. Egyesével kb. 600 Ft. A van gogh-ban 40 féle szín van, a leírás szerint  ez intenzív, élénk színű akvarell festék, kiválóan keverhető, magas fényállóságú. A műanyag felnyitható dobozban van egy rész ahol ki lehet keverni az egyes színek különböző árnyalatait.

Sokáig használtam ezt a kompakt kis uticuccot, amikor is egyszer csak szemet vetettem a 24-es készletre. Igaz ~14.000 ft és dupla olyan méretű, dehát kétszer annyi szín van benne!!! Na most már felváltva használom, de leginkább mindkettő nálam van.

Elég félénken használtam a színeket, igazán most, vagy két év gyakorlás után merem jobban használni őket – eddig mindig túlvizeztem – amikoris szeretnék megint továbblpni és új festékekt megismerni. A legújabb szerzemény egy Schmincke Horadam akvarell festék, ez még kipróbálásra vár…

Schmincke Horadam – A legjobb minőségű akvarellfestékek közé tartozik, meg is van az ára, a 24 db-os 1/2 szilkés készlet ~36.000 Ft. Eg yszilke pedig olyan 3.000 Ft körül van. Egyszerre nem éri meg, de szép lassan össze lehet halászni hozzá a színeket. Amit hivatalosan írnak róla: A Horadam akvarellfesték minőségéről mindent elárul, hogy egy 2007-es akvarelltesztben 10 vizsgálatból 10-szer végzett az első helyen. A festéket azoknak a művészeknek és amatőr festőknek ajánljuk, akik ezt a csodálatos sorozatot szeretnék a legteljesebb mértékben kihasználni és bármilyen akvarellpapírra is fessenek, sokáig szeretnék a festék fényállóságát és tartósságát élvezni. A festék érdekessége, hogy minden egyes festékszín négy hétig készül hagyományos receptek alapján.

Sennelier – ezt olvastam róla “nem mindennapi festékről van szó, ahol vibráló színeket láttok, az biztos, hogy Sennelier. A festék különlegességét az adja, hogy készítéséhez mézet használnak. Így a színek hihetetlen módon élnek, vibrálnak, a papíron is jobban viselkedik”. Hasonló árfekvésű mint a Schmincke, tehát nem olcsó.

Winsor and Newton – Professzionális akvarell festék készlet, egy 12 db-os készlet kb. 22.000 Ft Tulajdonságai: A Black Bakox csomagolás teljesen fekete, az egyik része színkeverésre szolgál. Alkalmasak papírra, vászonra, kartonra, forgácslapra, fára, téglára, gipszre, betonra való festéshez. Magas pigmentszámmal rendelkeznek, ezért kiváló minőségű festékek közé tartoznak. Precíz, finom, tökéletes ecsetvonásokat lehet velük elérni, tökéletes fedőképességgel rendelkeznek. Egyúttal tartósak és fényállóak. Liz Steel használja ezeket például.

És még van sokféle más is (Daniel Smith, St.Petersburg, Ecoline,…), ki kell próbálni…

Ezen kívül lehet nem szilkét hanem tubust venni, és időnként újratölteni, ha beindul a nagyüzem…

Egyébként mindenki más válik be. Azt gondolom nincs tuti tipp, ki kell próbálni mindet, aztán keverni is lehet, egy színből egy gyártó, egy másik színből egy másik gyártó festékét kell használni. Liz Steel palettája is háromféle festékből van összerakva (DS= Daniel Smith WN = Winsor Newton SCH = Schmincke), Olga Lo is úgy tudom Schminckét és Sennalier-t használ vegyesen