Egy másik út…

A hindu szellemiség úgy tartja, hogy nem csak a testünk, de a szellemünk-lelkünk szükségtelen dolgaitól egyaránt meg kell szabadulnunk. A reggeli vezetett meditáció után ellátogattunk egy szent forráshoz, ahol egy rituális tisztítófürdőt vettünk egy vízesés alatt, egy csodálatos környezetben. Ez a mai délelőtt, most nem a szebbnél szebb helyek felkereséséről szólt, ez inkább egy belső utazás volt. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy ez egy olyan személyes élmény, amiről nem készítek fotókat, így csak az érzéseimet tudom átadni. Bali gyönyörű, és készülhet több ezer fotó amit mutogathatunk. Bali azonban ennél sokkal több. Egy belső utazás is. Ez a program, amit Móni állított össze és Tina egészített ki útinaplós kihívásokkal nem más, mint utazás saját magadba. Az út alatt mindent amit látunk, és teszünk, különféle kulturális  programokon keresztül, leginkább saját magunkat segít jobban megismerni. Valamit itthagyunk, hogy aztán valamit hazavigyünk…
A szertartás csodálatos élmény volt, leírhatatlan, ezért nem is írom le. Ott hagytam azokat a dolgokat, amik már nem visznek előbbre.

A nap folyamán többször is előkerült az “5 klésa”, vagy méreg, ami nem más mint a buddhizmusban azok a tényezők, amik elhomályosítják a tudatot és káros, ártó cselekedeteket eredményeznek. Úgyis mondhatnánk, hogy emiatt szenvedünk. Ezek pedig, a tudatlanság, az egóval való azonosulás, ragaszkodás, elkerülés és a haláltól való félelem.

A reggelinket már egy közeli warungban fogyasztottuk el, majd Tina instrukciói alapján elkezdtünk alkotni. Lehetett a reggeli élményből is meríteni, de a csodás kilátás is adott bőven ihletet az alkotásra. Én az előbbi opcióval éltem.

Már az ebéd is elmúlt, amikor tovaindultunk egy újabb rizsteraszt megtekinteni. Mondhatnánk, hogy már megint. Ez kicsit más volt a két nappal ezelőtti. Itt nagyon sok volt a túrista, viszont a látvány kárpótolt minket. Milyen jó, hogy az előző helyen olyan sok mindent megtanultunk a rizsföldekről, a termesztésről.

A közeli boltban figyeltem éppen, hogy nem csak kis tételben, de 5 kg-os kiszerelésben is vásárolható a  rizs.

Era barátosnémat ismételve, “hát már megint hol vagyunk…” 🙂

A napot egy kellemes masszázzsal zártam. Nagyon fáradt voltam, így igazán jól esett a felfrissülés. Hazafelé még egy kis vásárlás belefért. A szupermarketekben nem, de a piacokon érdemes alkudozni. Nekem nem könnyen ment az elején, de lassan kezdek belejönni. Akár az eredeti ár fele alá is lehet menni, és a végére a felén túl valamivel meg is lehet állapodni. A piac és kis boltok tele vannak áruval, szarongok, ruhák, ékszerek, szobrocskák, na nem sorolom tovább…

A járdák, egyáltalán az utak minősége azért hagy némi kívánnivalót maga után. Rengeteg úthiba van, ezért érdemes nagyon a lábunk elé nézni, nehogy a bokánk bánja. A tisztaság sem a legtökéletesebb, nem nagyon láttam söprögető közmunkásokat, és sok a szemét is.